23 Ekim 2016 Pazar

NE GÜZEL BİR GELENEKTİR BU.....

         Köyümüzde her bayram arefesinde uygulanan çok güzel bir gelenek vardır. (Kırklareli - Pınarhisar - Sütlüce köyü). Köyün 4 farklı sokağında köy halkı toplanır , çocuklar ellerinde süslenmiş sepetlerle veya sepeti olmayan çocuklar poşetleriyle sokağa sıralanırlar , hayır yapmak isteyen büyüklerde çocukların sepet ve poşetlerine çeşitli şekerleme , çikolata , gofret vs bırakır. Hatta okul zamanıysa kalem , silgi , çorap , mendil ..... bırakanlarda oluyor. 
         Eskiden çocukların ellerinde şiş veya ağaçtan şiş şeklinde kesilmiş dal parçalarına yerel adıyla KULAÇ başka yerlere göre pişi ya da lokma geçirilirmiş. Bir dönem gelişen!!! günümüz insanı bu geleneği uygulamayı bırakmış ancak son yıllarda köy muhtarı ve halkın girişimiyle tekrar uygulanmaya başlamış ve her geçen yıl dışarıdan da meraklı , ilgili kişiler gelerek kalabalığı
arttırmıştır.   Umarız bu gelenek başka yerlere de yayılır ve uygulanır.
   


20 Ekim 2016 Perşembe


KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

(2016 Uluslararası korolar festivali)


       DMD (Dünya Müziği Derneği) olarak KKTC'nde Gazimağusa'da korolar festivaline katıldık. Bursa Büyükşehir Belediyesi desteği ile Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşımımız sağlandı. Sabah kalkacak uçağımız için geceden orada beklemeye başladık. Korolar festivali bizim için iyi bir tatil ve keşif imkanı oldu. Bir sürü koro 6 gün boyunca her akşam sırasıyla performanslarını sergilediler. Gündüz de deniz ve şehir gezileri ile güzel vakit geçirdik. Ancak Kıbrıs'ın sıcağını unutmamak lazım , uçaktan iner inmez ilk etki sanki biri yüzüne saç kurutma makinası tutuyor gibi. Klimasız uyumak imkansız ve öğle sıcağında gezmek pek akıllı adam işi değil.
(DMD hakkında bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.)

    
İzmit Körfezi - Osmangazi Köprüsü
Beşparmak dağları
     
     
Altta ki resimde ki anıt bir  döner kavşakta yer alıyor , kaldırımda ki yön tabelasından da görüleceği üzere trafik bize göre ters yönde , arabalar sağdan direksiyonlu ancak soldan direksiyonlu da epeyce var.
    

Gazimağusa'nın en güzel tarihi mekanlarından ve Akdeniz dünyasının en güzel Gotik yapılarından Lala Mustafa Paşa Camii  (St. Nicholas Katedrali) görülecek yerlerin başında yer alır. Katedral 1298 - 1312 yıllarında inşaa edilip 1571 yılında Camiye dönüştürülmüştür. Önünde cami ile aynı zamanlarda dikildiğine inanılan ve yılda yedi kez meyve veren nadir bulunan Cümbez ağacı da mutlaka görülüp meyvesinden tadılmalıdır.
 
Namık Kemal Zindanı
KKTC meşhur şeftali Kebabı
           Kıbrıs'ın denizi mükemmel , girdiğim en güzel deniz diyebilirim , tertemiz , büyük ve yumuşak kumlu kumsalları var.

          Dönüş için Gazimağusa'dan ayrılıyoruz ancak zaman sorunu nedeniyle Lefloşa'yı gezemiyoruz , onun yerine Girne Bellapais Manastırını görmeye gidiyor ve sonra Türkiye'ye dönüyoruz.