4 Aralık 2016 Pazar

DOĞA SPORLARI FUARI


          Bu gün doğa sporları fuarındaydım. Bir sürü ilginç doğa sporcusu ve sporu gördüm , e doğal olarak ta o formata uygun görünümlü insanlar , yani farklılar , sokakta görseniz anlarsınız bize göre anormal tutkuları olduğunu.
          Yamaç paraşütçüleri , paramotorcular , kayakçılar , doğa yürüyüşçüleri , rafting , kano , dağcılık , okçuluk , ofroad , atvciler , bisikletçiler , motorcular...... ama içlerinden en çok ilgimi çeken bisikletleriyle 26 ülke gezmiş üstelik bebekleri ile yolculuk etmiş bir aile.
          Karı koca Bursa'da öğretmenlik yapmışlar ama sonra şehir hayatından kaçıp İznik köylerinde çalışmaya karar vermişler. anlatılacak çok şey var ama bence kendi anlatımlarından bir okuyun derim......

http://minikgezgin.com

11 Kasım 2016 Cuma

Çocukların Sanat Eğitiminden Öğrendikleri

Çocukların Sanattan Öğrendiği 10 Temel Beceri


Okul reformcularının, daha çok öğretmeni sanat alanında eğitmeye ne çok ihtiyacımız olduğu ve bu konuda neler yapılması gerektiği konusunda konuştuklarına pek şahit olmayız. Çünkü hepsinin temel saplantısı fen, matematik, teknoloji ve mühendislik alanlarıdır. Oysa çocuklar sanattan çok şey öğrenir. Sanat, kendi asıl değerleri dışında çocuklara akademik başarı ve genel anlamda hayatta başarı kazanmaları için çok önemli beceriler de kazandırır.
1.Yaratıcılık - Kendi zekalarını kullanarak düşünmek, olaylara farklı bakış açılarıyla yaklaşmak ve ‘resmin dışına çıkarak’ düşünmek, çocuğunuzun diğerlerinden ayrılarak bireyselleşmesini sağlayacaktır. Bir sanat programında, çocuğunuzdan bir monoloğu 6 farklı şekilde canlandırması, bir anısını anlattığı bir resim yapması ya da bir müzik parçasını tamamlayan yeni bir ritim yazması beklenecektir. Eğer çocuklar sürekli yaratıcı düşünme alıştırması yaparlarsa, bu bir zaman sonra onlara doğal gelecektir. Bunu gelecekteki kariyerlerine taşımaları da doğal bir süreç olacaktır.
2. Özgüven - Tiyatro yoluyla geliştirilen beceriler, sadece bir mesajı inandırıcı bir şekilde iletmeyi öğrenmenizi sağlamaz, aynı zamanda sahnenin yönetimini alma özgüvenini kazanmanızı da sağlar. Tiyatro eğitimi, çocukların kendi güvenli bölgelerinden dışarı çıkma alıştırması yapmalarını sağlar. Ayrıca hata yapmalarına imkan verirken, provalarda bu hatalardan öğrenmelerini de sağlar.
3. Problem Çözme - Sanatsal eserler, problemlerin çözülmesiyle doğar. Bu kili nasıl bir heykele dönüştürebilirim? Belli bir duyguyu dans aracılığıyla nasıl tasvir edebilirim? Benim canlandırdığım karakter böyle bir durumda nasıl tepki verir? Çocuklar sanat etkinlikleri yaparken farkına bile varmadan sürekli problem çözmeye teşvik ediliyorlar. Tüm bu problem çözme pratiği, çocukların mantık yürütme ve anlama becerilerini geliştirir. Problem çözme becerisi, çocukların büyüyünce seçecekleri hemen her meslekte ihtiyaç duyabilecekleri çok önemli bir beceridir.
4. Azim – Bir çocuk eline ilk kez bir keman aldığında hemen Bach’ın bir eserini çalamayacağının da bilincine varır. Çocuk çalma pratiği yaptıkça keman çalma tekniklerini öğrenir ve çalma becerisi gelişir. Bu sayede pes etmemek gerektiğini, Bach’ın konçertosunun artık eskisi kadar uzak olmadığını keşfeder. Rekabetin yoğun olduğu ve insanların sürekli yeni beceriler geliştirmesinin beklendiği bir dünyada, azim, başarıya ulaşmakta çok hayati bir özelliktir.
5. Odaklanma – Odaklanmayı öğrenmenin en güzel yollarından birisi bir müzik topluluğu çalışmasına katılmaktır. Dinleme ile eşlik etme arasındaki dengeyi korumak, ciddi bir konsantrasyon ve odaklanma gerektirir. Bir toplulukla müzik çalışması yapmak, her katılımcının sadece kendi rolünü düşünmesini değil, aynı zamanda kendi rolünün yaratılan eserin büyük resmine nasıl katkı yaptığını düşünmelerini de gerektirir. Yapılan araştırmalar, sanat çalışmalarına katılmanın, çocukların yaşamın farklı yönlerine odaklanma becerileri geliştirmelerini sağladığını ortaya koyuyor.
6. Sözel Olmayan İletişim – Tiyatro ve dans eğitiminden kazanılan deneyimlerle çocuklar, beden dilinin mekaniklerini çözmeyi öğrenirler. Hareket etmenin farklı yollarını keşfederler ve bu hareketlerin nasıl farklı duygularla iletişim kurmalarını sağladığını fark ederler. Sonra bu keşifler, eğitmenlerin desteğiyle seyirciye karakterlerini etkili bir şekilde canlandırdıkları performans becerisine dönüşür.
7. Yapıcı Geri Bildirim Almak – Bir performans ya da görsel sanat eseri hakkında yapıcı geri bildirim almak, her sanat eğitiminin en olağan parçasıdır. Çocuklar, geri bildirimin öğrenmenin bir parçası olduğunu, gücenilecek bir şey olmadığını ve kişisel alınmaması gerektiğini öğrenirler. Geri bildirim çok faydalı bir şeydir. Esas amaç, beceri geliştirmektir ve değerlendirme bu sürecin her adımına dahildir.
8. İş Birliği – Çoğu sanat dalının doğasında iş birliği yatar. Sanat sayesinde çocuklar birlikte çalışmayı, sorumluluk paylaşmayı, ortak bir hedefe ulaşmak için diğerleriyle uzlaşmayı öğrenirler. Bir çocuk bir müzik topluluğunda bir enstrüman çalıyorsa veya bir tiyatro ya da dans prodüksiyonunda bir rolü varsa, kendi katkılarının grubun başarısı için gerekli olduğunu anlamaya başlar. Bu deneyimler sayesinde çocuklar özgüven kazanır ve katkılarının değerli olduğunu öğrenirler.
9. Kendini Adama – Çocuklar çabalarının bitmiş bir esere ya da performansa dönüştüğünü gördüklerinde, bir işe kendini adamayı, başarı duygusuyla birleştirmeyi öğrenirler. Ayrıca provalara zamanında katılmak, başkalarının katkılarına saygı duymak ve bir işin başarıyla sonuçlanması için emek vermek gibi oldukça sağlıklı çalışma alışkanlıkları kazanırlar.
10. Sorumluluk Alma – Çocuklar iş birliği yaparak bir şeyler yaratma pratiği yaptıklarında, kendi eylemlerinin başka insanları etkilemesi fikrine de alışırlar. Sanat aracılığıyla çocuklar aynı zamanda hata yaptığını kabul etmenin önemli olduğunu ve hataların sorumluluğunu almayı öğrenirler. Hatalar, sanatta öğrenme sürecinin en olağan parçası olduğu için çocuklar hataların yapılabileceğini görmeye başlarlar. Hataları kabul ederiz, onlardan öğreniriz ve sonra yolumuza devam ederiz.

6 Kasım 2016 Pazar

Gezi ile alakasız ama hayat gezimize ışık tutacak 10 Şaman felsefesi


1- Bedenine saygılı ol.
Tüm ruhsal enerjine ev sahipliği yapan o bedene (ev) iyi bak ve ona saygı duy. Bedenin senin kabındır. Kab senin ruhunun olgunlaşmasını sağlar. Bir tırtılın kabuğu gibi; bir kelebeğe dönüşene kadar bir tırtılsın ve buna saygı duy...

2- Hatalar yok sadece dersler var.
Yaşam sana hatalar vermez. Yaşam sana dersler verir bu dersleri öğrenmek ve hayata geçirmek senin elinde. Unutma ruhun öğreniyor ve seçim yapıyor. Bu çok önemli bir seçim. İyi ve kötü arasında yapacağın bir seçim. Onun için hatalarından ders çıkarmalısın.

3- Sen maddeyi yaşayan bir maneviyatsın.
Sen bir ruhsun ve bir enerjisin. Algılarında bunu göremesen bile iç sesin sana doğru olduğunu söyleyecektir. Kendine ve ruhsal enerjine güven. Maddi güçler genellikle negatif enerjinin kaynağıdır. Manevi dünyaya ve enerjiye yönelmelisin.

4- Hayat bir sınavdır.
Gerçeği anladığında hayatın sadece bir anlık olduğunu da anlarsın. Bir bebek anne karnındayken tüm dünya o karnın içidir. O doğduğunda başka bir dünyanın olduğunu ve aslında anne rahminin geçici bir yer olduğunu anlar. Hayattayken sadece bu hayat varmış gibi düşünebilirsiniz. Ama burası da geçici bir yerdir. Hayat senin ruhsal sınavını vereceğin bir yerdir. Bunu asla aklından çıkarma.

5- Ders sen öğrenene kadar tekrar eder.
Bu neden benim başıma sürekli geliyor diyorsan bu dünyadaki amacın o dersi öğrenmektir. Ne zamanki dersi öğrenirsin yeni bir derse geçersin.

6- Hayat bir deneyimleme yeridir.
Kaderini sorgulama verilene şükret ve razı ol. Çünkü hayat bir öğrenme yeridir. Ruhsal gücümüz burada deneyimlemesi gereken dersleri öğreniyor.


7- Her şey senin yansımandır.
Bir arkadaşının huyundan mı nefret ediyorsun; sana kötü bir haberim var. Sadece yansımanı görüyorsun. Aynı huy sende de var ama açıkta değil belki zamanında bastırmış ve derinlere itmişsindir. Ama gerçek sevdiğin ve nefret ettiğin her şey ruhunun bir yansımasıdır.

8- En iyi an şu andır.
En iyi yer şu an içinde bulunduğun yerdir. En iyi an şu andır. Şimdiye ve bulunduğun yere odaklan. Çünkü tek gerçek şey budur.

9- Neyi düşünürsen onu hayatına koyarsın.
Düşüncelerin bir süre sonra yaşamın olur ve bunu fark ettiğinde değiştiremezsin. Onun için düşüncelerini yönetmeli ve onları pozitife çekmelisin.

10- Cevaplar seni kandırır.
Hayatın anlamını sorduğun zaman her kişi sana farklı bir cevap verecektir. Ama hayatın anlamı senin gördüğün ve kalbinde inandığın şeydir. O senin doğum amacındır. Kendi cevaplarını bulmalısın. Bunun için kendi içsel yolculuğuna başlamalı ve ruhsal enerji döngünü tamamlamalısın.

4 Kasım 2016 Cuma

GEZİLESİ GÜZEL YERLER

MEKONG NEHRİ (VİETNAM - KAMBOÇYA)

Dünyanın 12. Güneydoğu Asya'nın 7. en uzun nehri.Toplam uzunluğu yaklaşık 4.900 km'dir. 810.600 km²'den daha geniş bir bölgenin sularını toplar.

BRUGGE

Belçika'nın Batı Flandra ilinin başkenti. Orta Çağ'dan kalma mimarisi (II. Dünya Savaşı'nda zarar görmediği için bozulmadan korunmuştur), değişik çikolataları, danteli (diğer adıyla rahibe işi), kanalları ve Belçika birası (rengine, tadına ve sunuluş şekline göre çeşitlilik gösterir) ile ünlü turistik bir kenttir. (Vikipediadan alıntı)

RONDA - İSPANYA


İspanya - Endülüs Özerk Bölgesi , sanki iki adım ötede Cebelitarık boğazından Afrikadasınız. Malaga iline bağlı eski bir yerleşim yeriymiş , nette bir sürü açıklama var ben tekrara girip yazmamayım , hem yazsam da netten toparlayacağım zaten :),   Sadece bir fikir olsun , alternatif bir hatırlatıcı olsun diye düşündüm.





23 Ekim 2016 Pazar

NE GÜZEL BİR GELENEKTİR BU.....

         Köyümüzde her bayram arefesinde uygulanan çok güzel bir gelenek vardır. (Kırklareli - Pınarhisar - Sütlüce köyü). Köyün 4 farklı sokağında köy halkı toplanır , çocuklar ellerinde süslenmiş sepetlerle veya sepeti olmayan çocuklar poşetleriyle sokağa sıralanırlar , hayır yapmak isteyen büyüklerde çocukların sepet ve poşetlerine çeşitli şekerleme , çikolata , gofret vs bırakır. Hatta okul zamanıysa kalem , silgi , çorap , mendil ..... bırakanlarda oluyor. 
         Eskiden çocukların ellerinde şiş veya ağaçtan şiş şeklinde kesilmiş dal parçalarına yerel adıyla KULAÇ başka yerlere göre pişi ya da lokma geçirilirmiş. Bir dönem gelişen!!! günümüz insanı bu geleneği uygulamayı bırakmış ancak son yıllarda köy muhtarı ve halkın girişimiyle tekrar uygulanmaya başlamış ve her geçen yıl dışarıdan da meraklı , ilgili kişiler gelerek kalabalığı
arttırmıştır.   Umarız bu gelenek başka yerlere de yayılır ve uygulanır.
   


20 Ekim 2016 Perşembe


KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

(2016 Uluslararası korolar festivali)


       DMD (Dünya Müziği Derneği) olarak KKTC'nde Gazimağusa'da korolar festivaline katıldık. Bursa Büyükşehir Belediyesi desteği ile Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşımımız sağlandı. Sabah kalkacak uçağımız için geceden orada beklemeye başladık. Korolar festivali bizim için iyi bir tatil ve keşif imkanı oldu. Bir sürü koro 6 gün boyunca her akşam sırasıyla performanslarını sergilediler. Gündüz de deniz ve şehir gezileri ile güzel vakit geçirdik. Ancak Kıbrıs'ın sıcağını unutmamak lazım , uçaktan iner inmez ilk etki sanki biri yüzüne saç kurutma makinası tutuyor gibi. Klimasız uyumak imkansız ve öğle sıcağında gezmek pek akıllı adam işi değil.
(DMD hakkında bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.)

    
İzmit Körfezi - Osmangazi Köprüsü
Beşparmak dağları
     
     
Altta ki resimde ki anıt bir  döner kavşakta yer alıyor , kaldırımda ki yön tabelasından da görüleceği üzere trafik bize göre ters yönde , arabalar sağdan direksiyonlu ancak soldan direksiyonlu da epeyce var.
    

Gazimağusa'nın en güzel tarihi mekanlarından ve Akdeniz dünyasının en güzel Gotik yapılarından Lala Mustafa Paşa Camii  (St. Nicholas Katedrali) görülecek yerlerin başında yer alır. Katedral 1298 - 1312 yıllarında inşaa edilip 1571 yılında Camiye dönüştürülmüştür. Önünde cami ile aynı zamanlarda dikildiğine inanılan ve yılda yedi kez meyve veren nadir bulunan Cümbez ağacı da mutlaka görülüp meyvesinden tadılmalıdır.
 
Namık Kemal Zindanı
KKTC meşhur şeftali Kebabı
           Kıbrıs'ın denizi mükemmel , girdiğim en güzel deniz diyebilirim , tertemiz , büyük ve yumuşak kumlu kumsalları var.

          Dönüş için Gazimağusa'dan ayrılıyoruz ancak zaman sorunu nedeniyle Lefloşa'yı gezemiyoruz , onun yerine Girne Bellapais Manastırını görmeye gidiyor ve sonra Türkiye'ye dönüyoruz.